Temel Seviye Dalgıçlık Eğitimimizle ilgili merak ettiğiniz tüm konuları bu sayfadan okuyacaksınız, ama detaylara göz atmadan önce ilginizi çekebilecek iki konudan bahsedelim:

Kursa başlamakla ilgili çekinceleriniz olması normal. Bilmediğimiz bir alana adım atarken hepimiz böyle hissederiz. Eğer kursa yatırım yapmadan önce dalışı denemeyi tercih edersiniz Deneme Dalışı Programlarımıza göz atın. Belli bir sorunuz varsa ve hızlı bir cevap arıyorsanız, Sıkça Sorulan Sorular bölümümüzde muhtemelen aradığınız cevabı bulacaksınız. Gelelim Temel Seviye Dalış Kursumuzun detaylarına. Öncelikle, dalışa sağlam bir eğitimle başlamak için doğru yerdesiniz. Eğlenceli ama bir yandan da dikkatle yapılması gereken bir hobiye başlarken, tüm kuralları öğrenmeli ve eksiksiz bir pratik eğitimden geçmelisiniz.

Kursa Başlama Koşulları

Kursa başlamayı istemek en önemli koşul olsa gerek. Ancak bu kurs ve sonucunda alınan sertifika bir takım sorumluluklar ve riskler getirdiğinden, tabi ki birkaç ön koşulu sağladığınızdan emin olmalısınız.

Yaş:

Kursa başlamak için 14 yaşını tamamlamış olma mecburiyeti bulunmaktadır. Bu yaş sınırı Türkiye Su altı Sporları Federasyonu tarafından belirlenmiştir. Her ne kadar, dünyada 10 yaşındaki kişilerin daha sınırlı ortamlarda, daha fazla önlemle bu kursu almalarına müsaade ediliyor olsa da, yerel kurallar bu konuda bağlayıcıdır. Dolayısıyla 14 yaşını doldurup, 15 yaşından gün alan kişiler kursa başvurma hakkı kazanırlar. Bu kurs için bir üst yaş sınırı bulunmamakla birlikte, daha sonra da değineceğimiz gibi (yaşa bağlı olsun, olmasın) sağlık açısından dalışta risk oluşturacak durumu olan kişilerin kursa başvurmadan önce hekimlerine danışmaları gerekmektedir. Dünya’da ilerlemiş yaşlarına rağmen dalmayı sürdüren pek çok dalgıç var. Dolayısıyla sağlık ve kondisyon sıkıntı yaratmadığı müddetçe 14 yaşından büyük kişiler keyifle dalabilirler.

Temel Yüzme Becerileri:

Bu eğitim sırasında ve eğitimden sonraki dalışlarda yüzeyde veya suyun altında rahatça kalmak, durmak veya ilerlemek için bazı temel yüzme becerilerine sahip olmak gerekir. Bu beceriler özel bir stille yüzmeyi veya uzun mesafeyi yüzmeyi içermemekle birlikte, suda rahat olduğunuzu ve yardımsız suda kalabildiğinizi gösterdiğiniz becerilerdir. Dolayısıyla kurs esnasında havuz veya denizin çok derin olmayan bir bölümünde: 1) Ayağınızı basamadığınız bir yerde bir kişiden/havuz kenarı/can simidi gibi bir yüzdürücüden yardım almadan olduğunuz yerde durabildiğinizi veya hareket ederek batmadan kalabildiğinizi 10 dakika boyunca göstermeniz, 2) Maske, palet, şnorkel (ve su soğuksa ince bir dalış elbisesi ile) 200 metre boyunca durmadan yüzebildiğinizi göstermeniz istenecek. Bu seviyede bir yüzme ve kondisyon suda oluşabilecek durumlar için gereken beceriye sahip olduğunuzu görmemiz için yeterlidir. Bunu gerçekleştirmeyle ilgili endişeleriniz varsa, lütfen bunu bizlerle paylaşınız.

Sağlık:

Az önce yaş konusundan bahsederken değinildiği gibi, belli rahatsızlıklar veya durumlar dalışlar esnasında risk oluşturabilir. Bu açıdan, eğer bildiğiniz bir ciddi rahatsızlığınız ve/ya sürekli ilaç kullanımını gerektiren bir rahatsızlığınız varsa, hekiminize danışın. Ancak her hekimin sualtı fizyolojisi ve hekimliği konusunda uzman olması mümkün olamayacağından, bazı durumlarda ilave görüş almak faydalı olabilir. Bu konudaki herhangi bir sorunuz için eğitmeninize danışmanız ve onunla konuyu inceleyip, ilave görüş için başvurulacak uzmanların bilgileri hakkında konuşmanız faydalı olabilir. Ayrıca, sağlık için gereken şartları sağladığınıza dair imzalamanız gereken bir form bulunmakta. Bu formda dalışa mani hastalık ve durumları suda eğitime başlamadan önce incelemeli ve endişe ve sorularınıza eğitmeninize ve/ya hekiminize danışmalısınız. Form örneğini bizden isteyip inceleyebilirsiniz. Bu formda bulunan hastalık/durumların herhangi birine “EVET” demeniz, kursa devam etmeden önce hekimden onay almanızı gerektirir. Eğer formdaki durumların tamamına “HAYIR” diyebiliyorsanız, bu beyanınız sudaki çalışmalara katılmanız için yeterlidir, ayrıca doktor raporu istenmeyecektir. Ancak, tabi ki formu doldururken dikkatli ve dürüst olmak, hem sizin hem de bizim için hayati önem taşımaktadır. Genel olarak özetlemek gerekirse, solunum, dolaşım ve sinir sistemleriyle ilgili bir takım rahatsızlıklar dalışa mani durum oluşturabilir. Ayrıca kondisyon konusunda çok zayıf olan kişiler, rahat ve standart bir dalışta bile aşırı yorulacaklarından dalış onlar için keyif olmaktan çıkabilir. Dolayısıyla, ileride sağlık ve kondisyon konusunda daha detaylı ele alacağımız gibi, sağlığımızı korumak ve egzersizlerle zinde kalmak dalışa devam etmemizi ve dalıştan alacağımız keyfin artmasını sağlayacaktır.

Kursun Aşamaları

Bu kurs üç aşamadan oluşmakta: 1. Teorik Eğitim: Bu aşama dershanede ve evde çalışma şeklinde tamamlanabilir. Dershaneye vakit/konum sebebiyle ulaşamayan kursiyerlerimiz için evde çalışarak teorik dersi tamamlamak mümkündür. Sertifika almak için teorik bölümün tamamlanması (dershanede veya evde), kitaptaki Bölüm Tekrarı sorularının çözülmesi ve çözümlü sayfaların fotokopisinin eğitmene teslim edilmesi, 4 Quiz ve bir final sınavının %75 ve üzeri not ile tamamlanması gerekmektedir. Bu konuların zamanlaması için eğitmeninize danışın.

2. Sığ Su Eğitimleri: Suda ilk pratik eğitimler havuz veya denizin havuza benzer (sığ, korunaklı) bölümlerinde tamamlanır. Eğer Ankara’da havuz çalışması için müsait bir durum varsa, 5 saat süren ve bir seferde gerçekleşen havuz seansında ilk pratik becerileri tamamlama fırsatı bulacaksınız. Eğer bununla ilgili zaman veya lojistik olanaksızlık söz konusu ise, aynı çalışma katılacağınız deniz turunun başlangıcında da tamamlanabilir. Havuz ve sığ su çalışmaları zaman ve bölge açısından farklılık gösterdiğinden, bu konuyla ilgili bilgilendirme eğitmeniniz tarafından yapılacaktır.

3. Deniz Eğitimleri: Eğitimin önemli pratik aşaması olan deniz eğitimleri, sertifika almak için zorunludur. Bu amaçla, yıl boyunca yaklaşık 20 kez düzenlenen ve hafta sonu ve/ya bayram günlerinde yapılan deniz dalış tur organizasyonlarımızdan birine katılarak eğitiminizi tamamlayacaksınız. Deniz eğitimleri 4 deniz eğitim dalışını kapsar. Bu dalışları minimum 2 günde ve genellikle günde ikişer kez dalarak tamamlıyoruz. Ancak yukarıdaki bölümde de değinildiği gibi zamanlama değişiklik gösterdiğinden, katılacağınız turla ilgili bilgi size iletilecektir. Hem sığ su/havuz, hem de denizdeki pratik beceriler için sizden istenen performans gereklilikleri vardır. Bir beceriyi başarıyla tamamlayıp, tamamlayamadığınıza performans kriterlerine göre eğitmeniniz karar verir.  Bunlarla ilgili detaylı bilgiyi dalışlardan önceki brifinglerde edineceksiniz. Kursun gerekliliklerini yerine getirip, tüm teorik ve pratik bilgi ve becerileri sergilediğiniz takdirde sertifika almaya hak kazanırsınız. Herhangi bir becerinin es geçilmesi veya yapılmaması ve bu şekilde sertifika vermemiz söz konusu değildir. Hem sizin güvenli ve keyifli dalışlar yapabilmeniz, hem de bizlerin mesleki ve vicdani huzuru açısından bu mümkün olamamaktadır. Lütfen böyle bir konuda ısrarcı olmayın. Bizler sizinle tekrar tekrar çalışmaya, farklı teknikler denemeye ve sizi başarılı kılmaya her zaman hazırız. Burada amacımız gönül rahatlığıyla, tüm dünyada uygulanan standartları sağlayan yetkin dalgıçlar yetiştirmektir.